Amerika’da vergi iadesi ve beyan işlemleri şirketler, ücretli çalışanlar için şeffaf ve kolay anlaşılabilir olsa da; kendi işini yapanlar ve uzaktan çalışanlar için karmaşık olabiliyor. Profesyonellerden yardım alınsa dahi gözden kaçabilecek ufak detaylar var. Amerika’da kendi işini yapmak isteyen veya hali hazırda yapanları için gerekli olan bu bilgileri mutlaka öğrenmelisiniz.
Self-Employed Çalışan Ne Demektir?
Kendi işini yapmak yani self-employed çalışan tanımı, kişinin bir işverenden belli bir çalışma periyodu karşılığında belli bir maaş ve ücret almamasıdır. Amerika’da bir şirkette ücretli çalışan olmanın ölçütü, o şirketin payroll’una girmektir. Bir şirkete bağlı olarak freelance veya remote çalışmak self-employed tanımına dahil değildir. Örneğin Lyft veya Uber şöförlüğü şirket altında görünse de, aslında şirkete bağlı çalışan bağımsız sözleşmeli çalışanlardır. Grubhub, Doordash, Uber Eats gibi firmalarda dağıtım yapanlarla, handyman, ev taşıması gibi işlem yapanlar da self-employed kapsamındadır.
Amerika’da Kendi İşini Yapanların Vergi Beyanından Önce Bilmesi Gereken Noktalar
- Kendi işini yapanlar için vergi kesintisi: Temel anlamda kendi işini yapanlar için vergi kesintisi Medicare ve Social Security vergileri anlamına geliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey; kendi işini yapanlar tanımının içine freelance çalışanlar, bağımsız sözleşmeli çalışanlar ve küçük işletme sahiplerinin de girdiği.
- Home ofis vergi kesintisi: Bu kesinti en karmaşık kesinti olarak gözükse basitçe iş yeri olarak kullandığınız yer için yaptığınız masrafları kesinti olarak gösterebileceğinizi ifade ediyor.
- İnternet ve telefon faturaları kesintisi: Telefon ve internet faturalarınızın işinizle ilgili olan kısmını da kesinti olarak gösterebilirsiniz. Buradaki anahtar faktör masrafın doğrudan işizinle ilgili olması.
- Sağlık sigortası prim kesintisi: Eğer kendi işinizi yapıyor ve Amerika’da sağlık sigortası da ödüyorsanız, ödediğiniz primleri de kesinti olarak gösterebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken ise şu; eğer sağlık sigortanız eşinizin işi üzerinden geliyorsa bu kesintiyi yapamazsınız.
- Yemek masrafları kesintisi: İşinizi yaparken yemek için yaptığınız harcamaları da kesinti olarak gösterebilirsiniz. Örneğin. iş seyahati esnasında ya da işinizle ilgili katıldığınız bir konferansta yaptığınız yemek harcamaları buna dahildir.
- Seyahat masrafları kesintisi: İşiniz için yaptığınız seyahatler için harcadığınız para da kesinti olarak gösterilebilir. Bu ve buna benzer kesintilerde de dikkat edilmesi gereken harcamanın kesinlikle işinizle ilgili olması.
- Araç kullanım masrafları kesintisi: Aracınızı işiniz için kullandığınız zamanlardaki masraflar da kesinti olarak gösterebiliyorsunuz.
- Faiz kesintisi: İşiniz için aldığınız bir kredi için ödediğiniz faiz, sizin için bir masraf kalemidir ve bunu da kesinti olarak gösterebilirsiniz.
- Üyelik ve aboneliklerden doğan kesintiler: İşinizin kapsamında bir yayına, bir veri tabanına veya buna benzer bir kaynağa yapacağınız tek seferlik veya tekrar eden masraflarınız da kesinti kapsamındadır.
- Eğitim masrafları kesintisi: İşinizle ilgili alacağınız eğitimler için yaptığınız harcamalar da kesinti olarak gösterilebilir. Örneğin portföyünüze katacağınız hizmet için alacağınız sertifikasyon eğitimi için yapacağınız masraf bir kesinti kalemidir.
- Sigorta masrafı kesintisi: İşinizi finansal ve fiziksel olarak korumak için yaptıracağınız her türlü sigorta masrafı bir başka kesinti örneğidir.
- Kira kesintisi: İşinizi yapabilmeniz için ödediğiniz tüm kira tutarları kesinti olarak değerlendirilir. Mesela sabit olarak ödediğiniz ofis kirasının dışında dönemsel açacağınız yerlere ödediğiniz kiralar veya mevcut ofisini genişletmek üzere yapacağınız yeni kira masrafları da kesinti olarak beyan edilebilir.
- Başlangıç maliyeti kesintisi: IRS (Amerikan Gelir İdaresi) işiniz için yaptığınız büyük harcamaları zaman içinde kesinti olarak göstermenize izin verir. Bunun yanında sadece aktif işinizin ilk yılında masraf olarak gösterebileceğiniz başlangıç maliyeti kesintisi de vardır.
- Reklam masrafları kesintisi: İşinizi geliştirmek için vereceğiniz dijital ve konvansiyonel reklam masrafları kesinti olarak bildirilebilir.
- Bireysel emeklilik katılım payı kesintisi: Amerika’da kendi işini yapanlar da Amerika bireysel emeklilik planlarına (SEP-IRA, SIMPLE IRA, SOLO 401k) katılım gösterebilir. Bu planlara yapacakları ödemeler de ayrıca masraf kalemi olarak gösterilebilir.
Özetle kendi işini, bağımsız bir şekilde yapanlar, bunu Uber ve Lyft gibi şirketler altına dahi yapsalar işle ilgili tüm harcamalarını vergi kesintisi olarak gösterebilir. Örneğin craigslist gibi aracı internet sitelerine ilan verip kendi işini yapan bir handyman de, Uber şöförü de kendi işini yapan olarak bu kapsama girer.