Amerika'da YaşıyorumAmerika'da Yaşıyorum Amerika'da Yaşıyorum  Takipte kalın    

Amerika’ya Dair Herkesin Öğrenmesi Gereken Önemli Bilgiler !

Amerika’ya Dair Herkesin Öğrenmesi Gereken Önemli Bilgiler !

 

 

Her ülkenin kendine özgü farklı kuralları ve işleyişleri var. Amerika bu konuda dünyadaki en sıra dışı yerlerden biri. İşte Amerika’da yaşamak isteyen veya yaşayan herkesin ilgisini çekebilecek kısa bilgiler.

 

Social Security Numarası (SSN)

 

 

Social Security numarası veya kısa adıyla SSN, Amerika’da finansal ve idari olarak kişileri tanımlayan kişisel bir numaradır. Türkiye’deki TC kimlik numarası gibi düşünülebilir ancak ondan biraz farklıdır. Amerika’da SSN numarası 9 basamaklı olup kişiye özeldir ve son 4 hanesi kişisel şifreniz gibidir. Güvenlik amacıyla gerekli yerlerde sorulur. Bu kadar önemli bir rakamın bu kadar güvensiz bir şekilde her yerde olması insanı şaşırtabilir. Bu nedenle size özel olan ve hayat boyu değişmeyecek olan SSN numaranızı iyi saklamanız ve 9 basamaklı hâlini yazılı bir şekilde paylaşmamaya özen göstermeniz tavsiye edilir. 

 

Şifresiz Kredi Kartı

 

 

Amerika’da Social Security Number (SSN) sahibi olanlar kredi kartı aldıktan sonra dünyanın birçok yerinde olduğu gibi 4 haneli kredi kartı şifrelerini her alışverişte kasada girmeleri gerektiğini düşünebilir. Oysa Amerika kredi kartı kullanımı için böyle bir uygulama yoktur ve bu nedenle 4 haneli kredi kartı şifresi banka kartınız (debit kart) dışında kullanılmamaktadır. Kredi kartınızı her yerde herhangi bir şifre olmadan kullanabilirsiniz. Kredi kartınızı kullanırken şifre gibi sorulan soru ise genellikle kredi kartınızın kayıtlı olduğu adresin posta kodudur (Zip Code). Amerika posta kodu 5 basamaklıdır. Bankanızın online sitesinden fatura adresinizi değiştirdiğiniz anda Amerika kredi kartı posta kodu da güncellenir. Online alışveriş sırasında ve benzin alırken sorulan bu garip soruya alışmanız biraz vakit alacaktır. Amerika’da kullanılan güvenlik adımı 4 basamaklı sayı yerine posta kodu kullanılması bu ülkeye yeni gelenlere garip gelebilir.

 

Voltaj Farklılığı

 

Amerika’da elektrik birçok ülkenin aksine 220 Volt yerine 110 Volt olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Amerika dışından getireceğiniz elektronik ürünler Amerika voltaj dönüştürücü ile kullanılmalıdır. Mesela Türkiye’de kullandığınız Avrupa uçlu telefon şarj adaptörleriniz için buna benzer dönüştürücü kullanmanız gerekmezken, küçük ev aletleri gibi daha kuvvetli elektrik kullanan ürünler için dönüştürücü kullanmanız gerekebilir. 

 

Saç Kurutma Makineleri

 

 

Küçük ev aletleri demişken Amerika’ya ilk gelenlerin anlam veremediği; özellikle turist olarak Amerika’ya gelenleri oteldeki saç kurutma makinesini kullanırken şaşırtan bir gariplikten bahsetmeden olmaz. Sadece voltaj değil, ülke dışından gelen tüm elekrikli aletlerde de prizler farklı olduğundan Amerika priz dönüştürücü kullanmak durumundasınız. Voltaj ve priz dönüştürücü farklı şeylerdir; birbiriyle karıştırılmamalı.Amerika’da kullanılan özellikle saç kurutma makinelerinin priz uçları insanları şaşırtabilir. Priz uçları iki parçadan oluşsa da bir tarafı diğer tarafından daha çıkıktır. Fotoğraftaki gibi priz ucu Amerika’da fön makinesi Amerika’da kullanılan diğer priz uçlarına göre daha farklıdır. Bunun sebebi lavabo ve banyo gibi ıslak zeminlerde kullanıldığı için elektrik kaçağı veya ürünün suya düşmesi gibi durumlarda anında elektriği kesmesi içindir. Hem priz ucunda hem de banyodaki priz takılan yerde ekstradan 'reset' yani yeniden ayarlama tuşu bulunmaktadır. Eğer prize taktığınız saç kurutma makinesi çalışmıyorsa her iki reset tuşuna da basmayı denemelisiniz. 

 

Trefik Kuralları

 

 

Amerika’da trafik kuralları da diğer ülkelere göre farklıdır. En önemli iki farklılık trafik ışıklarının durulan kavşağın hemen onunde değil, karşı yolunda olmasıdır. Yeni gelenlere çok farklı gelse de bir müddet geçtikten sonra “Neden tüm Dünyada böyle değil ki?” diye düşündürmeye başlar. Bir diğer büyük değişiklik ise 'stop' tabelasıdır. Stop tabelası olan kavşaklarda hiçbir ışık ve hiçbir görevli polis olmadan trafik akıcı bir şekilde işler. Eğer yeni geldiyseniz biraz pratik yapmanız veya tam anlayamadığınız yerde el işareti yaparak yol önceliğini karşıya vermeniz gerekebilir. Aksi takdirde pek korna sesi duyulmayan Amerika sokaklarında korna sesini size yapılan uyarılar ile duymaya başlayabilirsiniz. Aslında kural çok basittir. Stop tabelasına gelen ilk kişi önce geçer; aynı anda birden fazla araç var ise ilk geçenden sonra saat yönünde geçmeye devam edilir. Her eyaletin kendine özgü kurallarının olması, hatta her şehir merkezinin birbirinden farklı özel trafik kurallarının olması yeni gelenlere alışması zor gelecek bir başka farklılıktır. Örnek olarak New York’un merkezi Manhattan'da kırmızı ışıkta sağa dönmek serbest değilken, hemen hemen diğer tüm eyaletlerde serbesttir. Hatta San Diego şehir merkezinde kırmızı ışık yanarken sola dönmenin (evet yanlış okumadınız, sola dönmek) serbest olması insanı şaşırtacaktır. Bu gibi farklılıklara bu ülkede yaşadıkça, daha fazla şey gördükçe alışılıyor.

 

Kampanya'yı paylaş:
abd hakkında bilgi abd hakkında ilginç bilgiler abd ilginç bilgiler amerika hakkında bilgi amerika hakkında bilinmesi gerekenler amerika hakkında genel bilgiler amerika hakkında herşey amerika hakkında ilginç bilgiler amerika ile ilgili bilgiler amerika ilginç bilgiler
//